Saturday, December 24, 2016

Bali Trip 2016 - Blue Point Beach, Balangan Beach, End of Trip

Hari terakhir di Bali, kami minta Aris pick-up jam 12 tengahari sebab senang boleh check-out hotel terus. Pagi macam biasa sarapan kat hotel lepastu kemas2 barang sambil tengok sinetron. Hahaha. 


Bye...

Lokasi pertama hari terakhir ni, shopping. Hahaha. Beli ole-ole yang tak cukup kat Agung Bali. Kat sini mahal sikit dari Krishna tapi barang2 lebih kualiti nya ye. Berbaloi juga. Lepas dah habis duit, kami pergi makan tengahari dulu di Pawon Pasundan masakan khas sunda. 

Aku makan nasi timbel. Lauknya ayam goreng je tapi nasi tu dia bungkus daun pisang pastu ada sup asam. Sambal dengan ulam daun apa ntah memang win 👍👍👍. Travel buddy aku biasalah dia. Hari last ni baru dapat gurami terbang. Hahaha. 

Tempat2 makan yang Aris bawa kami semuanya memuaskan hati. Walaupun terpaksa bayar lebih tapi orang kata berbaloi dan berbeza2 cara masakannya. Aku memang standby kan extra cash untuk makan. Sebab masa proses search dan google memang susah katanya cari makanan halal di Bali. Sebenarnya tak susah cuma yang terjamin halalnya harganya agak mahal. Satu lagi yang aku nak recommend. Kat Bali ni makan je nasi. Nasi dia memang sedap. Tak tau lah beras jenama apa dia pakai. Agaknya padi tanam sendiri kot. Sebab mata aku nampak setiap tempat makan yang kami pergi, kebanyakan nya ada sawah padi kat belakang kedai. Hahaha. Korang try lah.

Lokasi seterusnya kita sambung cari beach yang tak sempat nak pergi sebelum ni. Aris bawa kami pergi Pantai Blue Point dengan Pantai Balangan. Blue Point beach ni orang kata surfers paradise. Memang pun. Nak turun ke beach tu memang mat saleh saje dok lepak kat kedai2. Aura tempat tu memang aura surfers. Awal2 nak masuk memang ada kedai jual surf board.





Seterusnya kami ke Pantai Balangan. Pantai ni memang aku nak pergi. Lebih kepada nak bergambar. Hahaha. View 👍👍👍. Tenang je. Memang best kalau ada rumah atas cliff bawah ada pantai. Nyaman...




Konon nak ke pantai dekat2 kawasan Ayana Resort tu. Tapi kata si Aris tak sempat sebab takut macet. Hari minggu macet nya lagi hebat. Redha je lah. Yang penting tak terlepas flight nak balik. Memang seronok kat Bali ni cuma yang tak seronoknya duit dah habis. Hahaha. Jadi sedar lah diri dan jom lah kita balik.

Sebelum berpisah kita wefie lah dulu. Thanks Aris atas kerjasamanya. Melayan plan 'pantai tak best' kami. Kami tahu kamu cuma suka tempat2 yang happening kan. Hahaha. 

Sampai ketemu lagi ya Bali. Mungkin aku akan sampai lagi ke sana sebab ada misi masih belum tercapai. Hehehe. ✌✌✌

No comments:

Post a Comment